تهران- خبرگزاری کار ايران
رئيس جمهور سابق کشورمان گفت: اگر مطالبی که خلاف واقع است به عنوان دستاورد مطرح شود، اثر بسيار منفی در جامعه دارد.
به گزارش "ايلنا" سيد محمد خاتمی طی سخنانی در ديدار با جمعی از نمايندگان اصناف و حوزه اجتماعی گفت: انتخابات مجرا و مسير صحيحی است که مردم بايد از طريق آن حاکميت بر سرنوشت شان را رقم بزنند و بايد به آن از جهات مختلف اهتمام کنيم به شرط اينکه همه زمينهها و اسباب برگزاری انتخابات درست که در آن رای مردم تاثيرگذار باشد و از آن حفاظت شود، بروز پيدا کند.
وی در ادامه اظهار داشت: اگر نيمی از مردم کشور در انتخابات شرکت نمیکنند بايد علت عدم شرکت مردم در انتخابات جستجو شود زيرا انتخابات گسترده نشانه تقويت حاکميت مردم است و نظام در سايه آن مستحکمتر و جامعه مطلوبتر اداره میشود.
خاتمی تاکيد کرد: هر چه مشارکت بيشتر باشد، برآيند خواست مردم قابل اعتمادتر و کارآمدتر خواهد بود. انتخابات بسيار مهم است ولی در عين حال بايد اين انتظار را داشت که انتخابات درست در مسير خود باشد تا مردم هم با اشتياق شرکت کنند.
سيد محمد خاتمی با اشاره به انتخابات آينده رياست جمهوری گفت: معتقدم پيش از اينکه بگوئيم چه کسی بيايد؛ بايد از آن صحبت کرد که چگونه بايد آمد؟ طبيعی است بايد برنامهای باشد که مشخص کند چه کار بايد انجام شود و اين برنامه بايد منطبق بر شرايط موجود داخلی، منطقهای، جهانی باشد؛ ما که در خلاء زندگی نمیکنيم! با شعار هم نمیشود، پيش رفت.
رئيس بنياد باران تاکيد کرد: برنامه بايد بر خواستههای جدی مردم منطبق باشد؛ نه اينکه بگوئيم مردم اين را میخواهند، ولی مردم چيز ديگری بخواهند و نيز مسائل بايد با معيارهای علمی و دقيق تبيين شده باشد.
خاتمی اظهار داشت: فکر میکنيم اصلاحطلبان واقعی امر مبهمی ندارند که اگر در عرصه سياسی، اقتصادی، بين المللی بيايند چه کار خواهند کرد؛ به خيلی چيزها معتقديم و سعی کردهايم اينها بصورت برنامه باشد؛ از جمله برنامه چهارم که آن جور که بايد و شايد پيگيری نشد.
رئيسجمهور سابق با اشاره به اينکه معتقد است برنامه چهارم علمیترين برنامهای بودکه در جهت چشم انداز قرار داشت؛گفت:چشماندازی که پس از بحث در مجمع و تاييد مقام رهبری، تصويب شد.اين برنامه نسخهای بود که اگر در مسير خود پيش میرفت بسياری از دردهای کشور را درمان میکرد برای ما که بايد در سال ۱۴۰۴ برترين قدرت منطقهای باشيم.متاسفانه نه تنها برنامه اجرا نشد بلکه در جهت چشم انداز هم حرکت نکرديم.
خاتمی افزود: معلوم است در عرصه سياست، روابط بين الملل، داخلی، فرهنگی، علمی و دانشگاهی، اقتصادی چه کارهايی میشود کرد و چه کارهايی بايد کرد. البته به تناسب زمان و شرايط ممکن است بعضی محورها پررنگتر باشد بعضیها کمرنگتر شود.
وی تصريح کرد: مهم اين است که چقدر میتوان اميدوار بود آن برنامهها پياده شود. دولت در يک مجموعه کار میکند. دولت که فعال مايشاء نيست که هر کاری میخواهد انجام دهد. اگر برنامهای داده شود ومردم اميدوار شوند و رای هم بدهند ولی مجموعه ناسازگاری کند حتی به صورت مانع دربعضی موارد دربيايد اين فايده ندارد! بايد فکر کنيم چه کار بايد کرد؟ بايد برنامه صحيح باشد و مجموعه نظام هم در ا ين زمينه کمک کند تا مردم دلسرد نشوند.
خاتمی با اشاره به اينکه اگر مانع وجود دارد بايد به موانع انديشيد، خاطرنشان کرد:حتی میتوان روی افراد به اين صورت فکر کرد که چه کسانی اگر بيايند با آن موانع ساختاری کمتر روبرو خواهند بود ؟ولو اينکه آن فرد مطلوبيت ايدهآل که اکثريت میخواهند، نداشته باشند و بتواند در مسير درست کار کند.
رئيس بنياد باران در ادامه گفت: برای اينکه مملکت در مسير آرمانهای انقلاب، نظام و مردم باشد و در جهت مصالح کشورصورت گيرد؛بايد همه جهات را ديد.
سيد محمد خاتمی تاکيد کرد: بارزترين مشخصه نظام ما به عنوان ايرانی و کسی که انقلابمان رنگ و بوی دينی داشته و مردم به آن و به قانون اساسی رای دادهاند. مبنای اين نظام بايد راستی و صداقت باشد زيرا يکی از خصوصيات ايرانی صداقت ؛راستی ،حق خواهی و حق پرستی است و اينکه مهمترين تکيه اديان روی حق و صدق بوده است؛ اسلام هم بطور خاص روی راستی و درست عمل کردن تکيه کرده است.
وی افزود:کشور ما از نظر فنی، اقتصادی و تکنولوژی عقب افتادگیهای بزرگی داشته که بايد به سرعت آنها راحل کنيم. آنچه که ما امروز میتوانيم، عرضه کنيم که با نظامهای ديگر متفاوت باشيم، اين است که بايد راست بگوييم و با مردم درست رفتار کنيم.
خاتمی در ادامه گفت: در مورد دورغ يک جنبه واقعيت، دروغ است و جنبه ديگر جنبه حقوقی و قانونی دروغ است.دروغ بيانی است که مطابق با واقع نباشد؛ مثل اينکه وقتی روز است بگوئيم شب است. البته از نظر حقوقی مساله اين است کسی آگاهانه بيانی داشته باشد که مطابق با واقع نيست و خلاف واقع را بيان کند که از نظر قانونی و حقوقی و اخلاقی کار ناپسنديدهای را انجام داده است.
رئيس موسسه بين المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها افزود: اگر مطالب گفته شده مطابق واقعيت نبود ولو با حسن نيت و در اثر بیاطلاعی آن دورغ اثر وضعی خود را خواهد داشت؛ شايد آن کسی که دروغ گفته مورد مواخذه قرار نگيرد؛ اما اگر مسوولان کشور مطالبی گفتند که خلاف واقع بود و اين موضوع را مردم با تمام وجود فهميدند که خلاف واقع است ؛جامعه و نظام متهم شد که راست نمیگويد ،اين بزرگترين ضربهای است که روحيه ملت ، اصل نظام و انقلاب لطمه وارد میشود.
سيد محمد خاتمی تاکيد کرد: بدتر از اين ، آن است که اگر آنچه با واقعيت منطبق نيست؛ گفته شود و انجام شود و اينطور القا يا تلقی شود که اينها شعارهای انقلاب و اسلام است؛ آيا اين قضاوت ايجاد نمیشود که انقلاب و اسلام هم با مطالب خلاف واقع سازگار است؟ آيا اين خدمت به انقلاب است ؟
رئيس جمهور سابق کشورمان با اشاره به اينکه اگر مطالبی که خلاف واقع است به عنوان دستاورد مطرح شود، اثر بسيار منفی در جامعه دارد خاطر نشان کرد: شايد همين باشد که مردم احساس نااميدی کنند. متاسفانه گاه مطالبی گفته میشود که با واقعيت منطبق نيست و به ملت و گذشتگان جفا می شود.
وی در ادامه گفت: بنده درآستانه انتخابات سال ۷۶ در حسينيه ارشاد ،در جمع عظيم صنوف و توليدکنندگان و بازرگانان گفتم موتور محرکه جامعه در همه بخشها بخصوص اقتصاد، بخش خصوصی است.
خاتمی خاطر نشان کرد: در کشور ما بخش خصوصی بسيار مظلوم است. ديدگاهی وجود داردکه با بخش خصوصی بد است . دوم اينکه اصلاً بخش خصوصی نداريم؛ همه بکوشيم بخش خصوصی در اين کشور ايجاد شود، کار کند، تضمين ها و ضوابطی باشد که بخش خصوصی در آن ضوابط با اطمينان و امنيتخاطر کارش را انجام دهد و بستر سازی شود که بتواند راه برود. اين اموردر اين کشور بايد توسط دولت و نظام تامين شود.
سيد محمد خاتمی در ادامه گفت: بايد برای ايجاد و تداوم بخش خصوصی زمينه سازی کنيم؛حساب ذخيره ارزی، وجوه اداره شده، لايحه سرمايه گذاری خارجی، اصلاح سيستم مالياتی و تامين اجتماعی از کارهای بزرگی بود که در دولت اصلاحات برای کمک به بخش خصوصی و رونق اقتصادی انجام گرفت. آيا امروز هم در همين جهتها پيش میرويم يا خير؟
رئيس جمهور سابق کشورمان با اشاره به اينکه ايران کشور بسيار عظيم و بزرگی است و امکانات بزرگی دارد،خاطر نشان کرد:ايران می تواند در عرصه جهانی جايگاه بالاتری داشته باشد ؛زيرا نيروی خوبی دارد، بخصوص نيروی توليد کننده که باهوش و قدرت مديريت بالا کار میکند. بايد زمينهای فراهم کرد که به سرعت مملکت به جلو رانده شود.
خاتمی افزود: دنيا دارد جلو میرود اگر میخواهيم در سال۱۴۰۴ جزء برترين کشورهای منطقه باشيم بايد ديد در همين چند سال آنها چه کردهاند و ما چه کردهايم؟ بايد به ملت اعتماد کنيم؛ علم و تحقيق را مورد حمايت قرار دهيم.
رئيس بنياد باران در ادامه گفت: عدالت اجتماعی بسيار مهم است. ولی اشتباه است اگر تصور شود که عدالت اجتماعی در عدالت اقتصادی و عدالت اقتصادی در اقتصاد صدقهای خلاصه شود.
سيد محمد خاتمی با اشاره به اينکه اگر عدالت، دادن حق به ذی حق است ؛از جمله مهمترين حقی که خدا به مردم داده و در قانون اساسی آمده است حق حاکميت مردم بر سرنوشت شان است، تصريح کرد: اينکه خود مردم تصميم بگيرند و ما بعنوان نظام از آنها حفاظت کنيم. اين عدالت است؛ عدالت اقتصادی هم در جای خود مهم است که با فعال شدن بخش اقتصاد؛ زمينه سازی برای اشتغال و توليد و البته توزيع مناسب فراهم میشود که در اين عرصه فعاليت بخش خصوصی بسيار مهم است.