فراخوان بینالمللی برای توقف اعدام نوجوانان که به ابتکار دیدهبان حقوق بشر آغاز شد، توسط سازمانهای حقوق بشری از جمله عفو بینالملل ، کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و سازمان جهانی مبارزه با شکنجه حمایت شد. هدف از جمع آوری امضا برای توقف اعدام نوجوانان، ارسال آن به سازمان ملل متحد برای اعمال فشار در تغییر رفتار در آن دسته از کشورهایی است که چه بصورت قانونی و چه به صورت غیرقانونی همچنان حکم اعدام نوجوانان زیر ۱۸ سال را اجرا میکنند.
بیانیه این فراخوان تاکنون بیش از ۳۲۰ امضا از سازمانها و افراد مدافع حقوق بشر و کودک در سراسر جهان و از ۵ قاره دریافت کرده است. از آنجا که ایران در اعدام نوجوانان بزهکار زیر ۱۸ سال در سطح جهان پیشرو است، ضروری است که سازمانها و افراد مدافعان حقوق بشر و کودک در ایران نیز در فراخوان توقف اعدام نوجوانان پشتاز باشند.
فراخوان بین المللی برای توقف اعدام نوجوانان
منع مجازات اعدام نوجوانان را هم در قوانین و هم در عمل به اجرا بگذارید
همه دولتها در جهان معاهدات بین المللی را امضا کرده و یا به آنها پیوسته اند، که توسط همین قوانین بین المللی موظف شده اند که تضمین کنند جوانانی که در هنگام ارتکاب به جرم زیر ۱۸ سال بودند هرگز حکم اعدام دریافت نمی کنند. اکثریت قاطع کشورها از این الزام پیروی می کنند و از سال ۲۰۰۵ میلادی تاکنون فقط 5 کشور شناسایی شده اند که نوجوانان را اعدام می کنند.*
در این پنج کشور در سه سال و نیم گذشته حداقل ۳۲ نفر که در بچگی مرتکب جرمی شده بودند، اعدام شده اند و بیش از ۱۰۰ نوجوان دیگر در صف انتظار اعدام بسر می برند. به احتمال خیلی زیاد، تعداد اعدام های انجام شده و احکام صادر شده اعدام برای نوجوانان باید خیلی بیش از این باشد زیرا فقط معدودی از کشورهایی که احکام اعدام برای نوجوانان صادر می کنند اطلاعات مربوط به این احکام را منتشر می کنند.
منع اعدام نوجوانان در معاهدات بین المللی و در قوانین عرفی بین الملل مسلم و بدون قیدو شرط است، اما برخی از دولتها به اعدام نوجوانان در حوزه جرایم خاصی همچنان ادامه داده، و یا به قضات اجازه مید هند که با کودکانی که به بلوغ جنسی رسیده اند همچون افراد بزرگسال برخورد کنند. حتی در برخی از کشورهایی که اعدام نوجوانان بخاطر جرایمی که در سن قبل از 18 سالگی مرتکب شده اند به صراحت منع شده است، قضات در صدور حکم اعدام برای کودکان گاهی همان معیارهای افراد بزرگسال را رعایت می کنند چرا که بخاطر ضعف سیستم ثبت موالید، برای کودکان دشوار است که ثابت کنند که در هنگام ارتکاب به جرم سنشان زیر ۱۸ سال بوده و یا اینکه کودکان در لحظه های بسیار مهم بازداشت، تحقیق و بازجویی و محاکمه به وکلای لایق و صاحب صلاحیت دسترسی ندارند،
ما سازمانهای غیر دولتی محلی، ملی، منطقه ای و بین المللی در سراسر جهان از همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد می خواهیم که همانطور که در قوانین عرفی بین الملل، پیمان حقوق کودک، میثاق بین المللی حقوق سیاسی و مدنی و همچنین در گزارش اخیر دبیر کل سازمان ملل درباره خشونت علیه کودکان تاکید شده است، حکم منع اعدام نوجوانان را بطور کامل به اجرا در بیاورند.
ما همچنین از کشورهای عضو و شرکت کننده در مجمع عمومی سال ۲۰۰۸ سازمان ملل متحد خواستار این موارد هستیم:
۱- از دولتهایی که هنوز منع کامل اعدام نوجوانان را به اجرا نگذاشتند می خواهیم که:
الف) فورا قانون منع اعدام نوجوانی را که در هنگام ارتکاب زیر ۱۸ سال بودند، بدون هیچ استثنایی به تصویب برسانند.
ب) فورا اجرای همه احکام اعدام نوجوانانی را که قبل از ۱۸ سالگی مرتکب جرم شدند، تا زمان تصویب قانون منع اعدام نوجوانان، به تعویق بیندازد.
ج) همه احکام اعدام نوجوانی را که در هنگام ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال سن داشتند، مورد بازبینی قرار داده و مطابق با معیارهای بین المللی عدالت برای نوجوانان، احکام آنها را به سرپرستی قانونی یا دیگر مجازاتها تغییر دهند.
۲- از دولتهایی که اعدام نوجوانان را لغو کرده اند می خواهیم که:
الف) تضمین کنند که کودکان در برابر قانون از مساعدتهای مناسب حقوقی برخوردارند؛ از جمله این مساعدتها این است که به آنها کمک کنند تا بتوانند سن شان را در زمان ارتکاب جرم ثابت کنند، و همچنین ثبت سن نوجوانان توسط پلیس، دادستان و مقامات قضایی الزام آور شود.
ب) ثبت موالید را به طور عمومی ارتقاء دهند.
ج) تضمین کنند که مقامات قضایی منع اعدام نوجوانان را درک کرده اند و آن را اجرا می کنند که این امر مستلزم آموزش قضات و دادستانها در مورد کاربرد قانون منع اعدام نوجوانان و همچنین دستور بازبینی همه احکام اعدامی است که در آنها در مورد اینکه سن افراد در هنگام ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال بوده تردید وجود دارد.
۳- از دبیر کل سازمان ملل می خواهیم که گزارشی در باره رعایت منع کامل اعدام نوجوانان به شصت و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرده و در این موارد اطلاعات لازم را منتشر کنند:
الف) تعداد نوجوانانی که اخیرا به اعدام محکوم شده اند و تعداد احکام اعدامی که در ۵ سال اخیر اجرا شده اند.
ب) نرخ ثبت موالید
ج) چگونگی اجرای قوانین داخلی مربوط به منع اعدام نوجوانان توسط دولتها و تشریح سازو کارهای موجود در تضمین دسترسی نوجوانان به مساعدتهای حقوقی در همه مراحل بازجوبی، تحقیق و محاکمه
د) محدودیتها و موانع دیگر برای اجرای کامل منع اعدام نوجوانان
* در فاصله زمانی بین ۱۲ دی ماه ۱۳۸۳ تا ۱۲ شهریورماه ۱۳۸۷ در این کشورها ۳۲ نوجوان اعدام شدهاند: ایران (۲۶ نفر)، عربستان سعودی (۲ نفر)، سودان (۲ نفر)، پاکستان (یک نفر) و یمن (یک نفر).
متن فارسی فراخوان در این پیوند قابل دسترسی می باشد:
http://www.crin.org/resources/infodetail.asp?id=18363
برای دیدن امضاها و امضای بیانیه لطفا به این پیوندها لینک شوید:
http://www.crin.org/petitions/petition.asp?petID=1012
http://www.crin.org/petitions/petition.asp?petID=1012#si